Skip to content

Začetki potapljaške skupine Poklicne gasilske enote Celje (v nadaljevanju PGE Celje), z imenom Tjulnji, segajo v leto 2010. Ustanovitelj začetne enote je bil g. Zlatko Šunko, pri čemer je imel veliko podporo in pomoč direktorja Janka Požežnika.
Sedmega oktobra leta 2010, je tedanja skupina prvič skupaj testirala novo potapljaško opremo in naredila prvi potop ter nekaj vaj v bazenu na Igu. Skupina je štela 12 potapljačev. Usposabljali so se v Tribunju. Sredi leta 2017 je vodenje potapljaške enote prevzel Robert Napotnik, ki je v letu 2018 opravil tečaj za inštruktorja M1 po CMAS licenci, po kateri deluje tudi celotna enota. Enota je tedaj štela 15 potapljačev. Še istega leta se je vodstvo PGE Celje na pobudo vodje potapljačev odločila, da poveča enoto za pet potapljačev (na vsaki izmeni, to so 4 izmene po pet potapljačev), zaradi lažjega zagotavljanja stalne minimalne prisotnosti v času letnega dopusta in daljših bolniških odsotnosti.

Sedaj se enota vsako leto udeleži jesenskega in spomladanskega usposabljanja na Pagu v Stari Novalji. Enkrat na leto opravijo tudi potop v najglobljem bazenu na svetu Y40 v Italiji. Poleg tega se usposabljajo kot enota GEŠP tudi na Šmartinskem jezeru, kjer izvajajo vaje poleti in pozimi na zaledenelem jezeru. Enkrat letno izvedejo tudi potop na Savi in Soči. V letnem planu potapljaške enote so tudi vaje po izmenah, kjer sodeluje celotna izmena s petimi potapljači in čolnom.
Opremljeni so z vso potrebno potapljaško opremo in tremi čolni. Eden je namenjen večjim intervencijam, potem je čoln za hitra posredovanja in čoln za reševanje iz divjih voda. Potapljači razpolagajo z namenskim vozilom, v katerem je oprema za hitro posredovanje (2 hitra kpl., 2 kpl. ki sta opremljena s full face masko in podvodno komunikacijo ter 2 navadna kpl.). V vozilu je tudi hansa deska za reševanje iz zaledenelih jezer.

Plan potapljaške enote je, da bi do leta 2022 vsi potapljači imeli opravljen izpit, kot ga imajo do sedaj trije potapljači: program temeljnega usposabljanja članov in pripadnikov služb in enot, ki izvajajo zaščito in reševanje ob poplavah in drugih nesrečah na vodi (program E).

Sedaj sestavlja potapljaško enoto 20 operativcev PGE Celje.
Po usposobljenosti šteje sedanja ekipa 14 potapljačev P3, 5 potapljačev P2 in en potapljač M1 – inštruktor.

Back To Top