Skip to content

Udeležili smo se kolesarjenja po Krasu 2022, ki so ga že tradicionalno organizirali kolegi iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Trasa je potekala po terenu največjega požara v zgodovini Slovenije, ko je v osmih dneh pogorelo skoraj 4000 hektarov površine.

Začeli smo na Selah na Krasu, kjer je bil tudi cilj. Ogledali smo si črpališče vode za Kras in nadaljevali do Kostanjevice na Krasu, kjer je bil štab za vodenje intervencije zračnih ter kopenskih sil, ki so sodelovale pri gašenju. Od tu smo se odpravili proti Temnici, vasi Lipa do prelaza Železna vrata in po severni strani pogorja Trstelja in Stola prispeli do Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Nadaljevali smo v smeri Lokvic, Opatjega Sela, do mejnega kamna na Kremenjak in nazaj v Sela na Krasu. Tako smo opravili 41 kilometrov in 716 višinskih metrov.

V glavah gasilcev je ostal le še spomin na »Ogenj…dim…vročino…znoj…utrujenost…žejo…«, kot je na svojem FB-ju objavil Peter Jerina, vodja izmene v ZGRS Sežana in eden glavnih soorganizatorjev kolesarjenja po Krasu.

Kolegi iz ZGRS Sežana hvala za vse in nasvidenje naslednje leto!

Back To Top