PROTISTRESNI CENTER V POKLICNI GASILSKI ENOTI CELJE

David Lebeničnik 3. oktober, 2018 0
PROTISTRESNI CENTER V POKLICNI GASILSKI ENOTI CELJE

V Poklicni gasilski enoti Celje smo bili v petek, 21.09.2018, priča dokaj nenavadnemu dogodku, saj na prvi pogled gasilsko reševalna dejavnost in čebelarjenje nimata veliko skupnega. Pa vendarle ni tako. Gasilsko delo je polno stresa, pri intervencijah so gasilci izpostavljeni številnim težkim travmam, srečujejo se s hudimi poškodbami udeležencev, smrtnim primerom in to gotovo pušča globoke sledi v podzavesti gasilcev. Organizirana je sicer psihološka pomoč na več nivojih, toda dodatna pomoč je vedno dobrodošla.

Gasilci bodo s pomočjo čebel lažje premagovali stres, tako z delom s čebelami, z vdihavanjem, šumenjem čebel in s čebeljimi pridelki. Čebele pa v mestu pomenijo veliko tudi s stališča varovanja narave. Zato smo prepričani, da bodo učinki v vseh pogledih pozitivni.

Gasilsko življenje ne more biti sestavljeno le iz težkih in stresnih intervencij, gasilci morajo imeti tudi možnost početi kaj drugega. Tudi delo v naših servisih je neke vrste terapija, delo v čebelnjaku pa bo gotovo sproščujoče. Želimo, da bi pri delu našima čebelarjema Marku in Damjanu pomagali tudi drugi, mogoče pa se kdo izmed njih čez čas tudi navduši za čebelarjenje. Naš primarni cilj ni pridobivanje čebeljih pridelkov, seveda bodo pa tudi dobrodošli.

Janko Požežnik

Leave A Response »


× 7 = šestdeset tri

Iskanje